KONYHA TERVEZÉS, KONYHABÚTOR ELRENDEZÉSEK, ZÓNATERVEZÉS

  • Konyhabútor

Az Ön szükségletei fontosak! Így kellene minden konyhatervezést elkezdeni

Konyhahasználat
A konyha használata során megtett utakat és tevékenységeket a legtöbb ember alábecsüli.
Egy konyha élettartam alatt – ez mintegy 20 év – Ön millió kézmozdulatot és mozgást hajt végre,
több tonna súlyt cipel és ez idő alatt nagyjából egy Hamburg – Barcelona utat tesz meg.
Egy háziasszony egy évben átlagosan egy hónapot tartózkodik a konyhában!
Gondolta volna hogy…
- Az ember naponta több mint 30-szor megy az asztalhoz és onnan vissza?
- Hogy naponta több mint 80-szor nyit és zár fiókokat és ajtókat?
- Hogy naponta több mint 50 olyan munkafolyamatot végez – mint hagymaszeletelés, salátamosás, desszert elkészítése – a munkalapon vagy akár a mosogatóban?
Sok családnak a konyha az családi élet középpontja, ahol a legtöbb időt töltik, ott örömmel szeretnének főzni és jól akarják érezni magukat.
A konyha használói ma még nem mindig állnak a középpontban Ma még túl gyakran magasabb értékű a design és optika mint a funkció. Sok olcsó ajánlatnál még az ár van az előtérben. Gondoljon a 20 éves konyhahasználatra és ne hagyja ki a komfortot és ergonómiát az új konyhájából.
Konyha zónák

Lakberendezés, belsőépítészet, 3D látványtervezés

Zónatervezés
A konyhai munkafolyamatoknak megfelelően tervezett konyha ma a következő öt zónából áll:
élelmiszer tárolás, tálalás, mosogatás, előkészítés és főzés/sütés.
Jobbkezeseknek ezt a zónát az óramutató járásának megfelelően, balkezeseknek ezzel
ellentétesen kell elrendezni.
Példa egy zónák szerint tervezett jobbkezes L-alakú konyhára:
Élelmiszertárolás

Élelmiszertárolás

Itt a használatos eszközöket (élelmiszereket), mint kenyér, reggelihez való kellékek,
hűtött élelmiszerek, stb. tárolunk.
Tálalás

Tálalás

Használati cikkek mint edények, evőeszközök, apróságok,
Tupperware, vágódeszkák, tojásfőző, stb. Itt vannak elhelyezve.
Mosogatás

Mosogatás

A hulladékszétválasztás és tisztítóeszközök itt helyet találnak maguknak.
Előkészítés

Előkészítés

Itt van a konyha fő munkaterülete. Olyan tárolnivalók mint a munkaeszközök,
segédeszközök, tálkák, fűszerek, ecet/olaj, stb. itt könnyen elhelyezhetők.
Főzés / sütés

Főzés / sütés

A főzőkészlet, edények, lábasok és fedelek,sütőkellékek ebben a zónában ideálisan
 tárolhatók.

Konyhabútor elrendezések

Melyik konyhaforma az ideális?
A konyhákat különböző formákban tervezik. Egyszerű konyhaformák az egysoros konyhák,
az L-alakú konyhák és a kétsoros konyhák. A komplexebb formák, amik több lehetőséget kínálnak,
a G-, a sziget- és az U-alakú konyhák.
A konyhai útszakaszok optimális kialakításához, leginkább az U-alakú konyha a megfelelő,
ezt a szigetalakú konyha követi. Az egyvonalú és L-alakú konyhák kedvezőtlenek.

Egysoros konyha elrendezés 

Egysoros konyha elrendezés
Az egysoros elrendezés kisebb lakásokban, ill. olyan helyeken alkalmazható, ahol csak egyetlen
falfelület áll rendelkezésre a bútor elhelyezésére. Ez az elrendezés azonban nem feltétlenül
 jelent egyhangúságot vagy kényelmetlenséget, helyes tervezéssel a konyhai zónák figyelembe
 vételével, változatos színek és anyagok használatával igen hangulatos képet adhat a konyhának.
A konyhabútor hossza az adott helység méretétől függ. Általánosságban azonban elmondható,
 hogy egy olyan egysoros konyha hossza, amelyben hűtő, mosogatótál, mosogatógép és tűzhely
 kerül elhelyezésre és még munkavégzésre is marad szabad felület, legalább 3,00 m.
 Ez az egyetlen elrendezés, amely a legkevésbé ergonómikus munkavégzést teszi lehetővé.

Kétsoros konyha elrendezés

Kétsoros konyha elrendezés
Kétsoros elrendezés Ha a konyha méretei nagyobbak, akkor több munkavégzésre alkalmas felület
 alakítható ki. A kétsoros formával megnő az elemek elrendezésének variációs lehetősége és adottak
 lesznek az optimális térkihasználás feltételei is. A munkaháromszöget alkalmazva a munkavégzés
 közben megtett utak hossza jelentősen lerövidül, ezáltal a konyha használata kényelmesebbé válik. Alkalmazását azokban az esetekben ajánlom, amikor a konyha keskenyebb végein valamilyen oknál fogva
(nyílászárók, fűtőtest, stb.) a beépítés nem lehetséges. Feltétele, hogy a konyha szélessége
 ne legye 240 cm-nél kevesebb. (2×60 cm konyhabútormélység + 120 cm közlekedőrész)

L-alakú konyha elrendezés

L-alakú konyha elrendezés
L-alakú elrendezés Az egysoros elrendezés kivételével az összes többi forma alkalmas
 a munkaháromszög elvének megvalósítására. Az L alakú konyha tehát funkcionálisan
 éppen olyan jó lehet, mint a kétsoros elrendezés. Akkor alkalmazható, ha a helyiségben két
 egymásra merőlegesen elhelyezkedő falfelület áll rendelkezésünkre, illetve azokban
 a konyhákban használják, ahol a helyiségben több ajtó is található. Az alakzat minimális
 helyszükséglete 230×280 cm.

U-alakú konyha elrendezés

U-alakú konyha elrendezés
U-alakú elrendezés Ahhoz hogy a konyhát U alakúra formáljuk, elegendő helyre van
szükségünk. A változatos sarokmegoldásokkal élesebb, vagy lágyabb formát kölcsönözhetünk
 a bútornak. Ez a kialakítás igazán látványos lehet, csak némi fantáziát és megfelelő méretű
 teret igényel. Az U aljának minimális szélessége 240 cm, a szárak pedig 250 - 300 cm hosszúak
 legyenek. A helyiség adottságaitól függően a szárakat aszimmetrikusra is alakíthatjuk.

G-alakú konyha elrendezés

G-alakú konyha elrendezés
G-alakú, vagy félsziget elrendezés Ezt a formát félsziget formának is nevezzük.
Leggyakoribb alkalmazási helye azon lakásokban van, amelyekben a konyha egy légtérben
található az étkezővel és a nappali helyiséggel. Gyakran a G szára, avagy a térbe nyúló
 félsziget képezi a különböző rendeltetésű helyek választóvonalát. Fantáziánk, no meg
 a gyártók által kínált választék határozza meg, hogy a benyúló - térválasztó - részt főzéshez,
 mosogatáshoz vagy éppen étkezéshez használjuk-e. Minél bonyolultabb egy konyha
 formája, annál nehezebb meghatározni a kialakításhoz szükséges helyigényt.
 Ahhoz, hogy ez a forma jól funkcionálhasson 300-350 × 350-400 cm-es hely a minimális.

Sziget konyha elrendezés

Sziget konyha elrendezés
Konyha szigettel A félszigethez hasonló méretű tér, min. 15 m2 szükséges a szigetes megoldáshoz.
 Itt azonban teljesen külön, egyetlen fallal sem határolva található a reprezentatív
megoldásként szolgáló sziget. Belsőépítészetileg remek megoldást kínál a tér jó optikai és
 funkcionális kihasználására. A félszigethez hasonlóan elhelyezhetünk itt mosogatót,
 főzőszigetet, étkezőpultot, de használhatjuk előkészítő felületként is. A "nyitott" lakásokban
 ideális megoldásként szolgáló félsziget és sziget alakzatok lehetővé teszik, hogy
 a konyhát használó személy munkavégzés közben kommunikálhasson a többiekkel,
hogy részt vegyen a család életében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése